Make your own free website on Tripod.com

Choreografie van je routine

Zodra je hond een aantal oefeningen goed beheerst kun je een routine in elkaar gaan zetten. Voor een eerste routine kies je een kort nummer van 1:30 - 2:00 minuten (vaak zul je hiervoor een nummer moeten knippen of uit laten faden).

De lengte van een routine voor vergevorderden bedraagt uiteindelijk 4:00 minuten.

Bij de keuze van je muziek houd je rekening met het tempo van je hond. Een nummer met eventueel een passend thema is vaak erg aantrekkelijk en herkenbaar voor het publiek. Het voordeel van een thema is dat je makkelijker iets extra kunt doen met kleding of gebruik van attributen.

       

Maak een keuze tussen een freestyle of een heelwork to music routine. Bij de laatste vorm bestaat 75% van de routine uit heelwork (volgen) en gaat de hond meestal niet verder dan 2 meter bij de baas vandaan. In Nederland kiezen de meeste handlers nog voor freestyle. Hierin ben je volledig vrij in je oefeningen en is er veel minder volgwerk.

Luister je gekozen nummer uiteindelijk honderden keren af, totdat je het kunt dromen. Vaak komen er dan al luisterend spontaan ideeŽn voor passende oefeningen.

Voorkom te veel herhalingen van de zelfde oefening. Probeer zoveel  mogelijk te variatie aan te brengen. 1 oefening kan je in meerdere variaties uitvoeren. (bijvoorbeeld een draai voor je, naast je of achter je)

Zorg voor een pakkend begin en slot. Hiervoor kies je een moeilijker oefening of een oefening die je hond erg goed kan, waardoor het spettert! Een einde in een stilstaande pose is moeilijker te timen dan een slotbeweging die je net zolang kunt uitvoeren totdat het nummer stopt.

Zorg dat de overgangen van de ene naar de andere move vloeiend en kloppend zijn. 

       

Probeer voor jezelf uit te tekenen hoe je je oefeningen wilt uitsmeren over de ring, je moet namelijk minimaal 75% van de ring gebruiken (voor kleine honden 50%). Een wedstrijd ring hoort 15 bij 20 meter te zijn. Probeer ook rekening te houden met de jury. Ga tijdens je beste move niet met je rug naar de jury staan.

Als je gaat oefenen, doe dat dan eerst "droog" zonder hond. Pas als je eigen passen kloppend zijn, maak je de passen van je hond kloppend. Oefen met hond niet te vaak de hele routine achterelkaar. Je hond kan daardoor gaan anticiperen en te snel overgaan naar de volgende beweging.

Kies uiteindelijk passende kleding, die jou en je hond niet belemmeren, oefen ook eens met je kleding. De hond mag alleen een halsversiering dragen en moet zich verder vrij kunnen bewegen.

 

     Training